Vägen till personlig assistans: Tips för att undvika avslag från Försäkringskassan

Skriven av
Carin Hesselroth
15/8/2024

Förra året fick 832 personer avslag på sin ansökan om assistans vid sin första ansökan till Försäkringskassan. 289 personer fick sin ansökan beviljad. Det är alltså 74% av alla som ansöker som får ett nej.

Går vi tillbaka till 2014 så var det 58% som nekades. 2017 såg vi det högsta antal avslag på den här tioårs perioden, då avslogs hela 85%av ansökningarna. Vi kan konstatera att den personliga assistansen har haft det tufft de senaste tio åren men att den tråkiga trenden som kulminerade 2017 i alla fall ser ut att ha vänt även om det går sakta och är långt ifrån hur det borde vara.

Dessa siffror om avslag/beviljanden kommer från Vårdföretagarnas assistansbarometer för juli 2024 som du hittar på deras hemsida.

 

Men ska vi vara lite konstruktiva kring dessa siffror och komma med några tankar och råd till dig som funderar kring personlig assistans så är det detta. Se till att ta hjälp av en jurist som är anställd på ett assistansbolag när du ska göra en ansökan om personlig assistans. Det gör att du har de allra bästa förutsättningarna för att få ett beviljande och också ett så bra beslut som möjligt. En utbildad jurist som jobbar med de här frågorna har spetskompetens kring assistans och är uppdaterad på gällande praxis, vet vilka intyg som krävs och att dessa intyg är skrivna på rätt sätt, vet vad du kan ansöka om och hur ansökningsprocessen ska gå till för att vara så smidig som möjligt för dig som ansöker. Oftast kan du också få en hint innan från juristen om hur dina chanser ser ut att få assistans beviljad från just Försäkringskassan, och det finns många fördelar av att gå in i ansökningsprocessen med en realistisk syn.

I en artikel här på vår hemsida från september 2023 berättar en av våra jurister om processen att ansöka om personlig assistans. Då pratar hon också om vikten av att ta hjälp vid sin ansökan för att just orka och få rätt beslut.   

För många är det väldigt påfrestande att genomgå en ansöknings- och eventuell domstolsprocess. Många ansöker om stöd när de börjar nå bristningsgränsen eller efter att plötsligt ha drabbats av sjukdom eller olycka och det är tungt att mitt i allt det reda ut vad som behövs för att få det stöd man behöver och genomgå ingående frågor om integritetsnära hjälpbehov. Jag är väldigt tacksam att få möjlighet att hjälpa till och underlätta denna del för våra kunder. Egentligen önskar jag att det inte behövdes hjälp från en jurist för att få det stöd man behöver men så ser tyvärr inte verkligheten ut. Det är ett väldigt snårigt område och utan en jurist till hjälp är risken stor att man inte får det stöd man har rätt till.

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb