Regeringen halverar föräldraavdraget – fler barn kan få rätt till personlig assistans

Skriven av
Carin Hesselroth
10/10/2024

Två positiva besked kopplat till personlig assistans presenterades för någon vecka sedan i regeringens budget för 2025. Det ena var att ersättningen för personlig assistans höjs med 3%, vilket är en av de största ökningarna på flera år. Den andra var att föräldraavdraget halveras, och det är en förändring som kan få betydande positiva konsekvenser för många familjer med barn som är i behov av personlig assistans.

Det här omdiskuterade föräldraavdraget introducerades 1 januari 2023. Avdraget är nu schabloniserat och anledningen till det var att det skulle bli mer rättssäkert och enhetligt gentemot hur det var tidigare. Dock är föräldraavdragen allt för stora och har lett till att det nu är svårare för barn under 12 år än för vuxna och tonåringar att beviljas personlig assistans. Detta var något som vi på Passal flaggade för i HejaOlika redan i april 2023 och det har sedan dess lyfts av många olika parter.

Genom halveringen av föräldraavdraget bör fler barn nu bli berättigade till personlig assistans, och för de barn som redan har assistans kan det innebära att de får fler timmar beviljade.

”Det som återstår att se nu är exakt hur ändringen kommer att skrivas för att se om halveringen görs på övriga behov såväl som på grundläggande.” säger Lisa Liljenberg, jurist på Passal  

På Passal hjälper våra erfarna jurister till att räta ut frågetecknen kring föräldraavdrag samt alla andra delar som rör just personlig assistans för barn. Och vi hjälper till helt kostnadsfritt.

Slå en signal eller maila oss för vidare kontakt.  

 

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb