Det är mycket som ändras i ens vardag när man börjar bli vuxen. Är det dessutom så att man har ett beslut om personlig assistans så är det en hel del att tänka på. Man kanske ska flytta till eget boende? Plugga vidare? Eller börja gå ut och festa nån helg? Det är mycket som påverkar ens beslut om personlig assistans.
När det gäller utförandet av personlig assistans för unga vuxna kan det vara extra uppskattat att ha en rutinerad assistansansvarig. Med hjälp av erfarenhet och olika verktyg som genomförandeplan och ansvarsfördelningsverktyg kan en assistansansvarig stötta att steget där man som ung vuxen kanske vill ta mer ansvar för sin egen assistans sker på ett sätt som är välfungerande och tryggt för såväl den unga vuxna som föräldrar. För det är ju inte heller så lätt att som förälder släppa ansvar, eller delar av ansvar, oavsett om ens barn har personlig assistans eller inte. Där har vi praktisk erfarenhet av hur detta kan ske på ett sätt som känns tryggt och säkert för alla involverade.
Gällande personliga assistenter till unga vuxna så utgår vi som alltid så klart efter den sökprofil man har som kund men vi försöker alltid lägga extra fokus på att hitta lyhörda assistenter som kan se och avgöra när man behöver finnas till hands och stötta och när man kanske ska ta ett steg tillbaka för att låta den unga vuxna ta ansvaret och kunna växa som person.
Vad säger våra jurister Lisa och Ragnhild kring det juridiska stöd som är viktigt för unga vuxna?
För unga som träder in i vuxenlivet och som har beslut om personlig assistans finns en del saker att tänka på. Det schabloniserade föräldraavdraget för barn 12–17 år är 1 timma per dag vilket dras ifrån andra personliga behov. I beslut före 1 januari 2023 har istället en individuell bedömning av föräldraansvaret gjorts i beslut som gäller barn. På 18-årsdagen tillgodoräknas man inte timmarna som man skulle kunna tro, utan det krävs en ansökan om fler timmar för att kunna få dem. Men som alltid när man ansöker om fler timmar kan myndigheterna komma att gå igenom hela beslutet, vilket man behöver vara medveten om.
När man har slutat gymnasiet har föräldrarna i de flesta fall inte längre någon försörjningsplikt. En sak som då blir viktig att tänka på och som gäller alla unga vuxna, är framtida sysselsättning och försörjning. Man behöver antingen söka arbete eller studier/CSN eller, om man är förhindrad till det, ansöka om aktivitetsersättning hos Försäkringskassan eller annat samhällsstöd som kan vara aktuellt. Man kan ha rätt till sysselsättning i form av Daglig Verksamhet (DV), vilket man ansöker om hos sin kommun. Om behov av en ställföreträdare finns bör man i god tid före 18-årsdagen ansöka om godmanskap. Det gör man direkt till tingsrätten som sedan fattar beslut om huruvida god man ska förordnas. Man kan själv föreslå en person som man vill ha som god man.
En sak som är viktig att komma ihåg när det gäller beslut om assistansersättning hos Försäkringskassan är att man behöver anmäla allting som kan tolkas som väsentligt ändrade förhållanden till Försäkringskassan. En sådan sak är just att man slutar gymnasiet, en annan om man börjar en ny sysselsättning som till exempel DV eller universitetsstudier. En tredje kan vara att man flyttar hemifrån. Försäkringskassan prövar då om förändringen är sådan att den gör att assistansbehovet minskar. Men det kan också vara så att behovet ökar på grund av nya omständigheter i vuxenlivet. Då behöver man ansöka om fler timmar vilket, som nämnt ovan, kan innebära en fullständig genomgång av beslutet från myndigheternas sida.
Alla olika händelser under övergången till vuxenlivet som kan påverka våra kunders assistansbeslut har vi jurister tillsammans med assistansansvarig koll på. Det gör att du som assistansberättigad kan vara trygg i att du har absolut bästa hjälpen och stöttningen. Vi jurister hjälper dig dessutom i all kontakt med kommun och Försäkringskassa och gör allt praktiskt för att du ska ha de bästa förutsättningarna för att ha din bästa personliga assistans.
Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.
En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.