När du uppnår pensionsåldern påverkas reglerna och möjligheterna kring din personliga assistans, det beslut du har vid 66-årsdagen är det beslut som gäller fortsatt.
Att åldras är en naturlig del av livet, och för många seniorer kan personlig assistans vara avgörande för att behålla friheten och leva ett självständigt liv. Vi förstår att behoven ser olika ut för varje individ, därför erbjuder vi ett personligt och flexibelt stöd som är anpassat efter just dina önskemål och behov. Våra verktyg kring koordinering, rekrytering, juridik och genomförande säkerställer den bästa personliga assistansen för dig.
När du anlitar oss får du en egen assistansansvarig – din personliga kontaktperson som är ansvarig för hela din assistans och dina assistenter. Tillsammans med din assistansansvarig bestämmer du hur din assistans ska se ut, och vilken roll ni båda ska ta. Vill du vara mycket involverad och ta ett stort ansvar, eller föredrar du att vi sköter det mesta? Du får den stöttning du behöver för att känna dig trygg i vardagen och kunna leva ditt liv på dina villkor.
Att välja vilka som ska vara en del av ditt liv är ett viktigt beslut. Därför involveras du i rekryteringen av dina assistenter. Tillsammans med en rekryterare har du möjlighet att påverka valet av de personer som ska arbeta nära dig. Vi lyssnar på dina önskemål, oavsett om det handlar om specifika egenskaper och intressen eller önskemål om assistenter i en viss ålder. Vårt mål är att du ska känna dig nöjd och trygg med de personer som finns runtomkring dig.
Vad säger våra jurister Lisa och Ragnhild kring det juridiska stöd som är viktigt för seniorer?
Efter att man har uppnått riktåldern för pension, som för närvarande är 66 år, kan man inte beviljas fler timmar personlig assistans även om behovet ökar, men man behåller de timmar man är beviljad. Vi tycker att det är viktigt att gå igenom beslutet med kunden i god tid före 66-årsdagen för att säkerställa att beslutet verkligen fortfarande tillgodoser behovet. Gör det inte det hjälper vi till att ansöka om fler timmar om vi bedömer att det går att göra det utan risk.
Man behöver fortsatt anmäla eventuella väsentliga förändringar till Försäkringskassan även efter pensionsåldern. Har man ett tidsbegränsat kommunbeslut som prövas till exempel vartannat år går vi ju igenom behoven kontinuerligt och hjälper till med ansökan, men vi har alltid med oss att ”sistabeslutet” blir extra viktigt eftersom det ska komma att gälla som ett tillsvidarebeslut. Dessa innehåller ofta ett omprövningsförbehåll som innebär att en omprövning kan ske vid förändringar.
Självklart kommer man inte att stå utan hjälp även om hjälpbehovet ökar efter 66 års ålder. Man kan, liksom seniorer utan assistansbeslut, ha rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen i form av olika insatser som till exempel hemtjänst. Vi på Passal hjälper våra seniora kunder att få beslut om detta ifall behov uppstår och önskemål finns. Ansökan ställs till den kommun man är bosatt i. Det går för det mesta bra att kombinera befintlig personlig assistans med hemtjänstinsatser i de delar som assistansen inte räcker till. Vi stämmer av så att beslutet om personlig assistans inte påverkas. Hemtjänstinsatserna utförs dock vanligtvis av en annan aktör. I vissa kommuner får man själv välja bland hemtjänstutförare, i andra är det kommunen som utför. Kanske behöver man ett par extra händer för någon särskild aktivitet fastän dubbelassistans inte ingår i beslutet eller kanske behöver man en hjälpinsats på natten trots att man enbart är beviljad personlig assistans dagtid. Det kan också finnas behov av att ha ett trygghetslarm.
Vi på Passal har ett helhetsperspektiv och månar om att vardagen ska fungera även när det inte längre går att beviljas fler timmar personlig assistans.
Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.
En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.