Anhörigassistans – fördelar, utmaningar och regler: Vad du bör veta

Skriven av
Carin Hesselroth
24/10/2024

En fråga som ibland dyker upp är om man kan jobba som personlig assistent när man också är anhörig. Och det väldigt korta svaret är ja.

Hur ser det ut kring anhörigassistans idag?

Enligt Försäkringskassan, gällande de som har sitt assistansbeslut från dem, så är idag var femte personlig assistent en anhörig. Då räknar man in föräldrar, syskon, barn samt partner som anhöriga. Och de assistansberättigade får i genomsnitt en tredjedel av sin personliga assistans från anhöriga. Vuxna assistansberättigade får mindre assistans från anhöriga än yngre. Bland assistansberättigade under 18 år står anhörigassistansen för drygt hälften av all utförd assistans och nästan alla har minst en anhörig som assistent.

Gäller samma regler kopplat till arbetstid och arbetsvillkor?

Reglerna är i stort sett samma oavsett om assistenten är anhörig eller inte. Det innebär att regler om arbetstider, lön, arbetsmiljö och andra arbetsrättsliga frågor som regleras i lag eller kollektivavtal ska följas för båda typer av assistenter. Sen kan olika kollektivavtal innebära marginella skillnader.

En annan sak kopplat till regelverk är att man blir förmånsbeskattad när man jobbar med sin anhörig om man är på till exempel en nöjesresa eller är ute och äter. Detta styrs av Skatteverkets regler.

Vilka fördelar och nackdelar brukar lyftas från olika håll kring anhörigassistans?

Anhörigassistans erbjuder en rad fördelar som främjar trygghet, förståelse och stabilitet för den assistansberättigade. En av de största fördelarna är den nära relationen mellan den assistansberättigade och assistenten, vilket skapar en känsla av trygghet och underlättar kommunikationen. Anhöriga har ofta en djupare insikt i den assistansberättigades behov och rutiner, vilket leder till mer personlig och individanpassad assistans. Eftersom anhöriga redan är en del av den assistansberättigades liv, kan det också ge kontinuitet och stabilitet, med mindre risk för personalomsättning. Flexibiliteten hos en anhörigassistent är också en fördel, särskilt vid akuta behov eller förändringar i schemat. Dessutom upplever många assistansberättigade en minskad känsla av utlämnande vid känsliga situationer som till exempel personlig hygien när en närstående är assistent. Anhöriga kan erbjuda både praktiskt och emotionellt stöd, vilket förbättrar livskvaliteten. För anhöriga ger denna roll också en ekonomisk trygghet, genom att de kan kombinera arbete och omsorg utan att behöva välja bort något. Slutligen innebär anhörigassistans färre utomstående personer i hemmet, vilket ofta skapar en lugnare och mer privat miljö. Trots dessa fördelar finns det dock utmaningar att beakta.

Även om anhörigassistans erbjuder många fördelar, så kan det också finnas utmaningar, särskilt när det gäller att dra gränser mellan yrkesrollen och den personliga relationen. Det kan vara svårt att separera arbetstid från privatliv, vilket ökar risken för stress och emotionell belastning. Att ständigt ta ansvar i en känslomässigt laddad miljö kan också leda till utbrändhet, eftersom det ofta är svårt att koppla av. För den assistansberättigade finns det en risk att självständigheten minskar, då de kan bli alltför beroende av sin anhörige, något som en extern assistent kanske bättre kan motverka. Detta är något som kan vara extra viktigt för ungdomar som är i en fas då man vanligtvis frigör sig mer och mer från sina föräldrar.

Dessutom kan den sociala interaktionen minska när en anhörig tar hand om assistansen, eftersom externa assistenter ofta bidrar till att vidga det sociala nätverket. Familjerelationerna kan också bli belastade när gränserna mellan omsorg och arbete suddas ut, vilket kan leda till spänningar och förändrad dynamik. Att ställa krav på en anhörigassistent kan vara svårt, och det kan påverka kvaliteten på assistansen om problem inte tas upp. Det finns även ekonomiska utmaningar, särskilt när det gäller att skilja på den ekonomiska fördelen av att vara anställd och den personliga relationen. Vid behov av att byta assistent eller förändra omfattningen av assistansen kan det vara känslomässigt komplicerat om den nuvarande assistenten är en nära anhörig. För den anhörige kan jobbmöjligheterna utanför hemmet begränsas, då assistansrollen ofta kräver mycket tid och energi. Slutligen finns det en risk för isolering, både för den assistansberättigade och den anhörige, eftersom båda kan förlora naturlig social interaktion som en extern assistent kan erbjuda.

Vad tycker Passal?

Att ha anhöriga med i assistansen ser vi som positivt. Sen finns det inget egenintresse i att ha anhöriga som assistenter, utan det viktigaste är alltid att ha den assistansberättigades bästa som första och största fokus.

Vi som är ansvariga för våra kunders assistans måste var uppmärksamma på att möjligheten till frigörande och självständighet alltid finns hos kunderna. Utifrån det perspektivet så ser vi att det är bra att externa assistenter tar större och större ansvar i utvecklingen hos kunderna. Sen är det också viktigt att tänka på att alla människor är olika och att olika lösningar passar för olika personer.

Carin Hesselroth

Enkelt val, lätt byte.

Vad innebär det att ha sin assistans hos Passal? Läs mer om vårt sätt att assistera, hur du byter eller väljer Passal som assistansbolag.

Lirar dina värderingar
ihop med våra?

En god arbetsplats mår alla bra av. Känner du att vår arbetsfilosofi liknar din? Läs mer om hur du blir en del av vårt duktiga assistentgäng.

Lediga jobb